De Oud-strijders

This post is also available in: Engels

Louis Peters (Geboren op 25-8–1911 te Rimburg. Overleden op 23–7–1972. Gehuwd met Wil Toussaint)

Louis Peters 3de van rechts ingekwartierd bij de familie van der Putten

Lou Peters was in mei 1940 als dienstplichtige gelegerd in Gemert. Tijdens de mobilsatie werd hij ingekwartierd bij de familie van der Putten. Met dit Gemertse gezin heeft Lou ook na de oorlog nog jarenlang contact gehad. Vlak voor de invasie werd Lou, samen met zijn dorpsgenoot Piet Roelings, gemobiliseerd naar Den Haag. Lou is niet bij de gevechten betrokken geweest en mocht spoedig weer terug naar Rimburg. Als lid van de Vereniging Oud-strijders heeft Lou later zijn sociale contacten uit oorlogstijd gebruikt om ontmoetingen te organiseren met oudstrijders-verenigingen uit Brabant

Pieter Roelings ( Geboren op 24-10-1904 te Kerkrade. Overleden tijdens de 10 mei-viering in 1967. Gehuwd met Ida Louise (Lieske) Vis)

Lou Peters was in mei 1940 als dienstplichtige gelegerd in Gemert. Tijdens de mobilisatie werd hij ingekwartierd bij de familie van der Putten. Met dit Gemertse gezin heeft Lou ook na de oorlog nog jarenlang contact gehad. Vlak voor de invasie werd Lou, samen met zijn dorpsgenoot Piet Roelings, gemobiliseerd naar Den Haag. Lou is niet bij de gevechten betrokken geweest en mocht spoedig weer terug naar Rimburg. Als lid van de Vereniging Oud-strijders heeft Lou later zijn sociale contacten uit oorlogstijd gebruikt om ontmoetingen te organiseren met oud strijders-verenigingen uit Brabant

Pieter Roelings Geboren op 24-10-1904 te Kerkrade. Overleden tijdens de 10 mei-viering in 1967. Gehuwd met Ida Louise (Lieske) Vis.

In verband met de oorlogsdreiging werd Pieter Roelings in mei 1938 opgeroepen om naar Roosteren te komen. Hij was soldaat en behoorde tot de oudst-opgeroepen lichting. Hij mocht snel weer naar huis, maar korte tijd later moest hij zich in Berg aan de Maas melden. Daar bleek ook zijn dorpsgenoot Jozef (Joof) Beckers gelegerd. Piet en Joof waren geen fanatieke militairen; zij maakten liever plezier. Volgens Piets vrouw Lieske heeft Piet in Berg aan de Maas ‘de Lore gefloten?. Samen met Joof richtte hij er zelfs een zangkoortje op. Piet had last van heimwee. In Roosteren was hij er al eens tussenuit geknepen. Samen met een kameraad uit Nieuwenhagen was hij toen op een tandem naar huis gegaan. Dat hij het laatste stukje alleen moest fietsen vond hij niet erg. Als Piet vrouw en kinderen gezien had kon hij weer een poosje tegen het soldatenleven. In Berg aan de Maas was het niet zo gemakkelijk om even naar huis te gaan. Zo vaak mogelijk ging Lieske met de kinderen bij Piet op bezoek. Na verloop van tijd bleek dat de oorlog weer niet doorging. Piet mocht terug naar huis en ruilde zijn plunjezak om voor de koelpungel. Het thuis verlof was van zeer korte duur. Zijn volgende mobilisatie-adres was Gemert. Daar trof Piet weer een dorpsgenoot: Lou Peters vervulde er zijn dienstplicht. Ook aan de periode in Gemert kwam spoedig een einde en Piet mocht weer naar vrouw en kroost. Op 8 mei 1940 werden Piet Roelings en Lou Peters naar Den Haag gemobiliseerd. Gevochten hebben zij niet. Na de capitulatie zijn ze samen naar huis gegaan. Er was geen openbaar vervoer en de beide Rimburgers hebben een groot deel van de route Den Haag-Rimburg te voet afgelegd. Bij de baas van Lou konden zij een fiets lenen. Het laatste stukje, van Schaesberg tot thuis, hebben Piet en Lou om beurten gefietst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *