4 Mei Dodenherdenking & 5 Mei Bevrijdingsdag

Beste Dorpsgenoten,

Afgelopen maart hebben wij jullie middels een nieuwsbrief geïnformeerd over de geplande activiteiten van de Vereniging Vrienden van de St. Jozefkapel. Vanwege de Corona-pandemie kunnen helaas de geplande activiteiten niet zoals gebruikelijk plaats vinden. Des te meer willen wij juist in deze tijd stil staan bij een aantal gedenkwaardige momenten. Wij zijn daarom heel erg blij met de reeds geopperde initiatieven van diverse dorpsgenoten. Graag willen wij deze initiatieven met jullie delen en uitnodigen om hier zelf ook een actieve bijdrage aan te leveren

Wat kunnen wij als dorpsgenoten samen doen?
• Kaars(en) op de stoep of voor het raam zetten en zoveel mogelijk vlaggen halfstok huis-aan-huis. Het vlaggenprotocol is te vinden via: www.4en5mei.nl.
• Dorpsgenoten en verenigingen kunnen bloemen en kransen overdag voor de kapel neerleggen. De gemeente zal ook gedurende de dag een krans leggen bij de St. Jozefkapel. Het bestuur zal deze vervolgens in de kapel leggen.
• Zonsopgang: Nederlandse vlag wordt halfstok gehangen bij de St. Jozefkapel.
• 19.55 uur: Zoveel mogelijk dorpsgenoten naar buiten op gepaste afstand voor het eigen huis, om gestalte en gehoor te geven aan de ceremonie.
• 19:58 uur: Iedereen die een instrument bespeeld mag buiten de Taptoe spelen. Partijen zijn te vinden via: www.4en5mei.nl. Signaal Taptoe wordt in ieder geval gespeeld door twee leden van Fanfare Victoria (bij de St. Jozefkapel door Jo van Overmeere en vanuit de kerktoren door Frans Schurer).
• 20:00 uur: 2 Minuten stilte.
• 20:02 uur: Samen buiten het Wilhelmus zingen en/of met een instrument spelen. Het Wilhelmus zal overigens door veteraan Jacques van Haalen vanuit thuis via luidsprekers afgespeeld worden.
• 20:04 uur: Kerkklokken luiden gedurende 6 minuten. Het verzoek is om gedurende of aansluitend de eigen Nederlandse vlag in top te hijsen. Deze mag blijven hangen tot zonsondergang op 5 mei in het kader van 75 jaar bevrijding.

Het moge duidelijk zijn dat vanwege de landelijk opgelegde maatregelen het niet is toegestaan dat dorpsgenoten tijdens de dodenherdenking s’avonds bijeen komen bij de kapel. Samen buiten staan op gepaste afstand voor het eigen huis kan wel en zo tonen we ook onze verbondenheid voor 75 jaar vrijheid.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather