This post is also available in: Engels
In 1940 waren uit het dorp Rimburg 20 mannen als dienstplichtige soldaat in het Nederlandse leger en één in het Belgische leger. Zij overleefden allen de oorlogsdagen van 1940. In 1945 richtten zij de ‘Vereniging Oudstrijders 1940-1945 Rimburg’ op.
Uit dankbaarheid voor hun behouden terugkeer uit de oorlog bouwden zijn tussen 1950 en 1952 eigenhandig de Sint Jozefkapel.
De kapel is ontworpen door Horst Buschouw. De heer Dortans stelde de grond ter beschikking. Velen hebben bijgedragen om de kapel te verwezenlijken. Zo legde P. Reulings de weg er naar toe aan en maakte de heer Knipper het smeedijzeren hek in de smederij van de mijn Oranje Nassau I te Heerlen. Ander smeedijzerwerk kwam van de mijn Julia, terwijl de Laura en de gemeente voor het materiaal voor de bouw zorgde.
Op een natuurstenen altaar staat een door Jean Weerts vervaardigd beeld van Sint-Jozef met Kind. Er achter de tekst: St.Jozef bescherm ons. Het bakstenen interieur is wit geschilderd.
Vanaf 1953 wordt daar door de gemeente Ubach over Worms de dodenherdenking van 4 mei gehouden.
De zorg voor de kapel en de organisatie van de dodenherdenking bleven tot 1989 in handen van deze Oudstrijders. Daarna hebben zij dit aan hun kinderen overgedragen.
De ‘Vereniging Vrienden van de Sint Jozefkapel Rimburg’ is op 8 maart 1990 opgericht.
Omdat in de loop der jaren de kapel meer en meer als oorlogsmonument werd beschouwd besloten de vrienden in 1995 bij de kapel een gedenkteken te plaatsen waarop alle namen van alle oorlogsslachtoffers uit de gemeente Ubach over Worms zijn vermeld (Joden, nederlandse soldaten, verzetstrijders, burgers, duitse dienstplichtige soldaten).
Dit gedenkteken kwam gereed in 1999 met financiële steun van de bewoners, de gemeente en enkele particuliere financiers.
Op 4 mei 2007 is de plaquette van Hell on Wheels onthuld.
Het onderhoud van de kapel, de gedenkzuil en de parkachtige omgeving ervan is in handen van de Vrienden van de Kapel.